A Bababarát Kórház Kezdeményezés globális kritériumai

A Bababarát Kórház Kezdeményezés globális kritériumai (átfogó ismérvei) mérőzsinórként szolgálnak annak megítéléséhez, hogy mennyire teljesülnek a „Sikeres szoptatáshoz vezető 10 lépés” illetve az „Anyatejet helyettesítő anyagok marketingjének nemzetközi kódexe” követelményei egy intézményben. Az alább felsorolt pontok a bababarát cím odaítélésének minimum feltételei.

További kritériumok vannak megfogalmazva az „anyabarát ellátás”, illetve a „HIV és csecsemőtáplálás” témakörében. Az anyabarát ellátással kapcsolatos feltételeket javasolt fokozatosan bevezetni, miután a szülészeten dolgozók megkapták a szükséges képzést. A „HIV és csecsemőtáplálás” kérdéskörével kapcsolatban minden ország illetékes döntéshozóinak hatáskörébe tartozik az, hogy az erre vonatkozó feltételek a cím megszerzésének követelményeként szerepeljenek-e, attól függően, hogy az adott országban mennyire gyakran szülnek HIV pozitív anyák a szülészeti intézményekben.*

Az önfelmérő kérdőív segítségével a szülészeti intézmények előzetesen felmérhetik, milyen mértékben sikerült bevezetniük a Tíz lépést és betartani a Nemzetközi kódex előírásait, illetve az anyabarát ellátásra, vagy a HIV-re vonatkozó feltételeket (ha ez releváns). A globális kritériumok valójában leírást adnak arról, hogy a külső felmérés során hogyan vizsgálják majd a „bababarátságot”, ezért tanulmányozása különösen hasznos a felkészülés során.

*Magyarországon a HIV-re vonatkozó kritériumokat nem tartalmazza a bababarát cím odaítélésének feltételrendszere.