Mi a Bababarát Kórház Kezdeményezés?

A Bababarát Kórház Kezdeményezést 1991-ben indította útjára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UNICEF-fel közösen, felismerve azt, hogy a szoptatás későbbi kimenetelére jelentős befolyással van az, hogy mi történik a kórházban a szülést követő első napokban.

A Kezdeményezés célja, hogy a legjobb életkezdetet biztosítsa minden újszülött számára azáltal, hogy olyan környezetet teremt a szülészeti intézményekben, amely a szoptatást normaként támogatja. Ezen cél megvalósítása érdekében arra törekszik, hogy

- elérje a szülészeti osztályok és intézmények átalakulását a "Sikeres szoptatáshoz vezető tíz lépés" elveinek bevezetése révén;
- véget vessen annak a gyakorlatnak, hogy ingyenes és nagyon olcsó tápszereket osztanak szét a szülészeti intézményekben és kórházakban.

A kutatási eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy ha a szülészeti intézményben megfelelően támogatják a szoptatni kívánó anyákat, az mind a kizárólagos, mind a részleges szoptatás idejét jelentősen megnöveli. Míg ha a kórházi gyakorlat a szoptatás ellenében hat, az anyák gyakran már tápszerrecepttel térnek haza.

A bababarát ellátásnak a szoptatás időtartamát növelő hatása abban rejlik, hogy az anya és a csecsemő biológiai sajátosságait figyelembe vevő és ezáltal a szoptatás sikeres beindulását elősegítő gondozás folyik, miközben azok az akadályok, amik a hagyományos ellátás során a szoptatást gátolják – ilyenek az anya és a csecsemő elkülönítése, az időrend szerinti szoptatás, kiegészítések adása, cumi és cumisüveg használata, egymásnak ellentmondó információk, az anya önbizalmának aláásása és a tápszerreklámok – a bababarát kórházban nincsenek jelen.

Így egyrészt lehetőség van a korlátozás nélküli, gyakori szoptatásra – ami a szoptatás megalapozásának egyik alapfeltétele – másrészt az anya szakszerű, hatékony segítséget kap az egészségügyi személyzettől a szoptatás megtanulásához és a nehézségek elhárításhoz. A bababarát kórházból távozó anya ismeri a szoptatás normális menetét, tudja, mire számíthat és azt is, hogy nehézség esetén hol kaphat segítséget. Bízik magában, hogy gondozni és táplálni tudja gyermekét, tapasztalja, hogy a szoptatás megvalósítható és élvezetes. Ezért nehezebben bizonytalanítják el a helytelen információk vagy a postaládájába érkező tápszerreklámok.

Mindazonáltal a bababarát kórházak által elérhető eredményeket csak akkor lehet maradéktalanul megvalósítani, ha a területen dolgozó védőnők, háziorvosok és házi gyermekorvosok szoptatás iránti elkötelezettsége és a szoptatás támogatásával kapcsolatos tudása is nő.

Magyarország 1992-ben csatlakozott a Bababarát Kórház Kezdeményezéshez, amikor a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája elsőként vált "bababaráttá" Európában. 1998-ig további 7 intézmény követte példáját, a 2009-2010-ben történt felmérések nyomán pedig 16-ra emelkedett a hazai bababarát kórházak száma.

A Kezdeményezés koordinációs feladatait 2005 óta a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság végzi.